wtorek, 1 listopada 2011

Spaghetti carbonara z krewetkami i szpinakiem.

Składniki:
2 paczki sosu carbonara
1 szklanka śmietany
1,5 szklanki wody
2 cebule
2 paczki mrożonego szpinaku
wedle uznania sporych krewetek
przyprawy (oregano, bazylia, pieprz, sól)
oliwa z oliwek
2 paczki makaronu do spaghetti

Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w kostkę a krewetki (po "obraniu") na małe kawałki. Wrzucamy je razem na patelnię i smażymy, aż się zarumieni cebulka a krewetki zaczną się przypalać :)
2. Szpinak wrzucamy do gara i dodajemy do niego śmietany i pieprzu - gotujemy przez ok 15 minut.
2.1 Odpalamy Piosenki Patriotyczne i słuchamy przez całe gotowanie.
3. Gotujemy makaron, do wody dodajemy sporo bazylii, oregano (głównie po to aby ładnie w kuchni pachniało :P). Dolewamy trochę oliwy z oliwek. Gotujemy ok 10 minut - aby był twardawy.
4. Robimy sos wedle przepisu podanego w instrukcji (mieszamy proszek z wodą i śmietaną) a następnie go gotujemy.
5. Gdy sos jest gotowy dodajemy do niego usmażone krewetki i cebulę.
6. Odcedzamy makaron.
7. Makaron zalewamy najpierw szpinakiem a później sosem.
8. Zapijamy wódą dla smaku.






3 komentarze:

  1. bartosz nie zjadł i źle na tym wyszedł : )

    OdpowiedzUsuń
  2. taaaaaaaaaa to fakt ;p rano się na mnie obraził, że go nie zaciągnęłam z nami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. I mu pizzy nie zrobiłaś, mendo! :))

    OdpowiedzUsuń